L’estació massanenca que en una setmana acollirà per 8ª vegada la Copa del Món de BTT, s’ha fixat com a objectiu des del principi, organitzar la Copa del Món més sostenible de totes les que s’han celebrat fins ara a Andorra.

Vallnord – Pal Arinsal compleix amb 10 dels 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’Agenda 2030 de les Nacions Unides,  i per continuar en aquesta línia de ferma aposta per la sostenibilitat que l’estació de muntanya ve realitzant els últims anys,  la Copa del Món UCI de BTT Mercedes-Benz 2022 que tindrà lloc a l’estació de la Massana del 12 al 17 de Juliol serà la més sostenible que s’ha conegut fins ara tenint en compte les tres branques que formen l’estratègia sostenible de l’estació: l’econòmica, la social i la medi ambiental.

Amb un retorn econòmic esperat al voltant dels 5 milions d’€, l’esdeveniment es posiciona com un dels més importants dins el sector esportiu del país.

Pel que fa a la branca econòmica, l’objectiu principal sempre ha sigut igualar amb ingressos les despeses d’un esdeveniment de caire mundial i que, aquest 2022, serà el més important i el que més espectadors portarà al país. Un esdeveniment que portarà 50.000 espectadors, a més a més, de les 1.500 persones que conformen el Paddock entre corredors, personal d’equips, personal de la Unió Ciclista Internacional (UCI) i de les marques patrocinadores internacionals, faran que, especialment durant els dies de les curses que coincideixen amb el cap de setmana, l’ocupació hotelera de La Massana i de la resta de parròquies del  país sigui màxima. Igualment, els sectors de la restauració i els comerços esperen veure’s beneficiats per aquesta afluència massiva d’espectadors i aficionats al mountain bike.

LA PART SOCIAL DE LA COPA DEL MÓN, DONANT VISIBILITAT I COL·LABORANT AMB LES ENTITATS DE LA PARRÒQUIA I DEL PAÍS

La Copa del Món és un esdeveniment que permet mostrar al públic del país i forà la part més social del país, així com les activitats i tradicions populars locals.

La col·laboració amb l’Escola de Meritxell per la penjada de cartells de l’esdeveniment arreu del país, o la implantació del sistema PARL’APP de comunicació accessible per a totes les persones amb discapacitat sensorial (visual o oïda) són algunes dels projectes porats a terme amb motí d’aquesta Copa del Món.

Vallnord-Pal Arinsal integra des de fa anys dins de l’ambient i les activitats que es desenvolupen a l’estació durant els dies de cursa, tradicions i actuacions d’associacions locals com l’Esbart Valls del Nord, que promou la cultura andorrana mitjançant la conservació i la difusió de les danses tradicional o la batucada de Pal que posa els ritmes i percussions necessaris per fer moure els espectadors entre curses. 

Però també les activitats que dinamitzen el dia a dia de la Copa del Món tenen un caire més solidari. Enguany es tornaran a realitzar classes de spinning (ciclisme en bicicleta estàtica) per part dels professionals d’Anyós Park, a un preu solidari de 15 € / classe amb l’objectiu de destinar la recaptació a les associacions i entitats sense ànim de lucre més necessitades del país.

També destaca dins de l’estratègia social de la sostenibilitat, la implantació d’una campanya d’arrodoniment solidari, mitjançant un acord amb BOMOSA Fundació i l’empresa WORLDCOO, que consisteix en arrodonir a l’alça les compres que es facin a l’estació, amb l’objectiu de finançar un dels projectes de Muntanyencs per l’Himàlaia, una fundació privada sense ànim de lucre desenvolupa projectes relacionats amb l’educació elemental dels nens i nenes a Nepal, Pakistan, el Tibet, la Índia i el Bhutan, donat que l’educació bàsica és la millor garantia per generar el progrés econòmic, social, cultural i polític d’aquesta zona.

Finalment, Vallnord – Pal Arinsal aposta per una forta contractació durant la Copa del Món, sobretot en el departament de restauració, on finalment s’han contractat 70 persones per garantir un bon serveis durant l’esdeveniment.

EL RESPECTE PER L’ENTORN, BRANCA IMPRESCINDIBLE DE LA SOSTENIBILITAT DE LA COPA DEL MÓN

I tant important com les altres dos branques de la sostenibilitat, la cura del medi ambient i la natura sempre ha sigut la màxima preocupació de Vallnord-Pal Arinsal, no només durant la celebració d’esdeveniments sinó també en el dia a dia de l’estació.

Aquest 2022, l’estrena del nou circuit de Descens a la zona de Cubil, comportarà els desplaçament de milers d’aficionats que prèviament hauran arribat a l’estació mitjançant el telecabina de La Massana.

La organització, en tant que es tracta d’un esdeveniment esportiu, aposta per la pràctica de l’exercici físic i és per aquest motiu que recomana als seus visitants que utilitzin els camins que uneixen l’àrea de la Caubella, on té lloc l’emplaçament del Paddock principal i circuits de CrossCountry, amb l’àrea de Cubil o Fontanals, lloc d’arribada del nou circuit de Descens de la Copa del Món. Es tracta de camins senzills, amb poc desnivell i amb una llargada màxima de 3 kms, que permeten gaudir de passejades tranquil·les en un entorn inigualable i accedir de la forma més segura i saludable a qualsevols dels dos sectors. Però per aquells i aquelles que ho desitgin, la organització també ha previst, gràcies a la col·laboració de Pyrénées Motors, líder en la distribució de marques d’automòbils al país com Mercedes-Benz i de la marca turca Karsan, marca líder en la fabricació i comercialització de solucions de mobilitat elèctrica, un servei de shuttles 100% elèctrics (un autobús i varis monovolums) que connectaran en menys de 10 minuts els dos sectors de l’estació.

També en aquest esdeveniment, s’amplia l’acord de cessió de 3 vehicles elèctrics per a ús de l’organització per part de FEDA, l’entitat pública importadora, generadora, distribuïdora i comercialitzadora d’energia elèctrica a Andorra. Un acord de cessió que ja es venia realitzant cada any per la Copa del Món d’Esquí de Muntanya i que enguany s’ha ampliat a la Copa del Món de BTT.

UN OBJECTIU VITAL, LA REDUCCIÓ DE LA PETJADA DE CARBONI, TAMBÉ PRESENT A LA COPA DEL MÓN

I per tothom que vingui a veure la Copa del Món, Vallnord-Pal Arinsal ha acordat amb Anthesis Lavola Andorra, proveïdor global de solucions d’ajuda a organitzacions i territoris en la transició a nous models de desenvolupament sostenible, un sistema de Compensació automàtic de la petjada de carboni que generin esportistes, equips i espectadors pel simple fet de venir a la Copa del Món. Aquest sistema, amb un petit cost per l’interessat, permet compensar cada gram de CO2 emès a l’espai des del moment que surt de casa seva i utilitzant els mitjans de transport que siguin necessaris fins arribar a Andorra. Això permetrà invertir la recaptació total en un projecte de compensació d’emissions de CO2.

BOMOSA Fundació contribuirà amb la gestió del càlcul i compensació de la petjada de carboni que generin tots els treballadors i departaments de l’estació de Vallnord-Pal Arinsal amb el muntatge de la Copa del Món.

PETITES ACCIONS QUE DONEN SENTIT A L’ESTRATÈGIA DE SOSTENIBILITAT DE LA COPA DEL MÓN UCI DE BTT MERCEDES-BENZ 2022 A VALLNORD-PAL ARINSAL

Però no tot s’acaba amb les accions sostenibles comentades anteriorment.

Les 5.200 plaques fotovoltaiques del nou Parc Solar construït al Pic del Cubil en col·laboració amb Nord Andorrà, l’empresa productora i generador d’energia elèctrica de La Massana, permetrà cobrir amb energia verda prop del 40% de les necessitats elèctriques de l’estació no només durant els dies de la Copa del Món, sinó també, durant el seu dia a dia de funcionament.

També s’ha aconseguit per part de la organització, que part de la cinta que delimitarà els circuits de competició sigui totalment biodegradable i compostable de forma que no malmeti l’entorn en cas que per accident quedés algun tros escampat a la natura.

La comunicació vers el reciclatge és també una de les prioritats durant la Copa del Mon. En aquest sentit, i per evitar un ús excessiu de plàstic i paper, encara que siguin fabricats amb materials reciclats com els que ja es fan servir habitualment a Vallnord-Pal Arinsal, la organització farà servir durant la Copa del Món, plats i gots multiús entre el seu staff,  voluntaris i personal de la Unió Ciclista Internacional, amb l’objectiu de reduir dràsticament l’ús d’aquests materials. Dins d’aqueta reducció d’ús de plàstic, Vallnord-Pal Arinsal ha començat a substituir totes les fonts d’aigua per ús intern del seu personal que es proveïen de garrafes de plàstic, per fonts que agafen l’aigua directament de la xarxa i mitjançant un filtre, la purifiquen de forma que sigui totalment mineral i natural.

Finalment, altres de les iniciatives que es duran a terme durant la Copa del Món UCI de BTT Mercedes-Benz 2022 seran la utilització d’envoltòris biodegradables en caramels o la reutilització de gran part de cartelleria i senyalística ja feta servir durant la última edició de la Copa del Món el 2019 i que permetrà la reducció de prop de 500 kg de nou material plàstic.

També la promoció de fer l’esdeveniment més tecnològic farà que l’ús del mòbils i la consulta de la Guia Oficial de l’Espectador redueixin en un 75% la impressió de mapes en paper que només s’entregaran en casos molt excepcionals a persones no habituades a l’ús de les noves tecnologies.

Amb tot, Vallnord-Pal Arinsal espera poder complir amb l’objectiu de fer la Copa del Món més sostenible i ja pensa en noves iniciatives per dur a terme a l’edició de 2023 i durant els Campionats del Món de 2024.