90 dies per tornar a viure un dels grans esdeveniments esportius del país. Vallnord – Pal Arinsal, ha presentat aquest matí la 8a edició de la Copa del Món UCI de mountain bike 2022. Un any més, l’estació rebrà les proves de short-track (XCC), amb les finals el divendres 15 de juliol, descens (DHI) el dissabte 16 de juliol i finalment, les finals de cross-country (XCO) que tancarà l’esdeveniment el 17 de juliol. Un esdeveniment que espera acollir prop de 50 mil persones durant la setmana, amb 805 riders de 6 continents i 47 països, on a més de l’esport es proposarà també un gran nombre d’activitats per als espectadors. 

L’organització de l’UCI MTB World Cup Vallnord – Pal Arinsal 2022 ha iniciat aquest dimarts 12 d’abril, el compte enrere per a la 8a edició que l’esdeveniment internacional farà al Principat d’Andorra, del 12 al 17 de juliol. Només falten 90 dies perquè els riders més importants del món s’instal·lin a la Massana amb la finalitat de disputar-se les primeres places internacionals en les modalitats de XCO, XCC i DHI. L’esdeveniment iniciarà el proper 12 de juliol on s’esperen entrenament, classificatòries i les finals. La primera cursa tindrà lloc el proper 15 de juliol amb la prova short-track, una prova de 30 minuts d’un quilòmetre en la que participen 40 dels millors riders elit del món. A partir d’aquí, es desenvoluparan els entrenaments i rondes classificatòries que permetran donar pas a les finals de descens el dissabte 16 de juliol i finalment, les finals de cross-country el diumenge 17 de juliol. Després de 2 anys, la Copa del Món torna a Vallnord – Pal Arinsal i a Andorra amb grans novetats: un nou circuit de descens, activitats per a tots els espectadors i dues edicions confirmades, la Copa del Món del 2023 i els Campionats del Món al 2024. En total, aquesta estació acollirà 805 participants procedents de 47 països i s’esperen més de 700 col·laboradors, tan treballadors, voluntaris i externs.

Les proves de Short-Track i Cross-Country mantindran el seu circuit original tot i haver adaptat alguns punts d’accessos així com haver millorat alguns aspectes del traçat. La gran novetat de la temporada, on Vallnord – Pal Arinsal ja hi porta treballant des de fa més de 2 anys, és el nou circuit de Descens (DHI). La prova que originalment tenia lloc des del pàrquing de Pal fins al Prat de la Ribera a la Massana, es traslladarà íntegrament a Pal, a la zona de Cubil. La sortida estarà ubicada al Pic del Cubil amb un recorregut de 2,1 km fins a arribar al remuntador de Cubil, on també hi haurà una zona habilitada per a espectadors, paddock tècnic, centre mèdic, entre altres.

L’acte que ha donat sortida al compte enrere de la Copa del Món, s’ha celebrat al restaurant Rústic a Pal i ha comptat amb la presència del M.I. Cap de Govern i president d’honor de la Copa del Món 2022, Sr. Xavier Espot, la Cònsol Menor de la parròquia i vicepresidenta de la Copa del Món del 2022,  Sra. Eva Sansa, el president de la Federació Andorrana de Ciclisme, Sr. Gerard Riart, i finalment el director general de Vallnord – Pal Arinsal i de la Copa del Món 2022, el Sr. Josep Marticella.

En l’acte, la Sra. Eva Sansa ha remarcat l’aposta decidida del Comú de la Massana des de fa molt anys per la bicicleta de muntanya, pel seu enorme potencial i pilar per la desestacionalització del turisme. La Cònsol ha destacat que aquesta activitat és un “dels pilars fonamentals de la parròquia de la Massana” i amb esdeveniments com la Copa del Món aconseguim “la dinamització comercial i turística de la parròquia” i ser focus mundial de la BTT durant 6 dies. Ha agraït l’esforç de totes les persones que hi participen i fan possible l’esdeveniment.

Per la seva banda, Gerard Riart, president de la Federació Andorrana de Ciclisme destaca el seu orgull en seguir treballant per fer possible que Andorra rebi la Copa del Món de BTT després de tant de temps. Pel que fa la representació andorrana, el país tindrà presència amb 5 corredors. En la modalitat de descens, hi participaran Arnau Graslaub en categoria júnior i Alex Iscla en sub 23. Pel que fa al Cross-Country, Stefan Ancion i Kilian Folguera participaran en la categoria sub23 i finalment en categoria elit, comptarem amb la presència de Xavi Jové.

UNA COPA DEL MÓN MÉS SEGURA, TECNOLÒGICA I SOSTENIBLE

L’edició continua pensada per l’espectador i totes les persones que hi formen part de l’esdeveniment. Aquesta edició, Vallnord – Pal Arinsal treballarà amb 3 grans objectius per fer-la possible. Josep Marticella, director de la Copa del Món i de l’estació, ha explicat en detall tots els esdeveniments, on ha aprofitat per agrair l’assistència de totes les persones.  El primer, la seguretat, que gràcies a les comoditats del país, la proximitat i la ràpida actuació dels cossos converteixen la Copa de Vallnord – Pal Arinsal en una de les més segures de totes les seus. Així mateix, s’ha creat el CECOR, Centre de Coordinació amb Direcció de Protecció Civil, que permetrà crear dispositius de prevenció i simulacres com garantir uns accessos segurs als circuits.

Pel que fa a la més tecnològica, l’objectiu principal és aconseguir que l’esdeveniment arribi a tots els punts del món. Gràcies a la col·locació de fibra òptica a tots els punts de l’estació, podrem aconseguir que la Copa del Món es pugui difondre des de qualsevol punt. Així mateix, pel que fa a la difusió comptarem com sempre amb el partner local del país, Radio i Televisió d’Andorra i RedBull TV. Ser la més tecnològica suposa també ser la més digital, per aquest motiu, es redueix la impressió de paper i es col·locarà un codi QR per tota l’estació amb un accés directe per apropar i facilitat qualsevol aspecte de l’esdeveniment a l’espectador: guia de l’espectador, mapes, merchandising, compra d’entrades i fins i tot, el desenvolupament d’una aplicació per poder realitzar comandes de begudes des de diferents punts del circuit. Amb l’ajuda d’Andorra Recerca i Innovació, Vallnord – Pal Arinsal també realitzarà un anàlisi de telecomunicacions per conèixer amb més detalls, les dades dels espectadors no residents que vinguin a l’esdeveniment.

Finalment, l’últim objectiu és la sostenibilitat, que s’engloba dins de les vessants les persones, els aspectes mediambientals i econòmics. En l’aspecte econòmic, aquesta edició s’espera acollir un total de 50 mil espectadors i un retorn econòmic pel país de més de 5 milions d’euros. Vallnord – Pal Arinsal destinarà un total de 887 mil euros en l’organització d’aquest gran esdeveniment del país. Pel que fa el respecte cap al medi ambient, es treballarà amb vehicles elèctrics, es col·locarà un formulari al web de vallnordworldcup.com per tal que els clients, corredors o equips puguin compensar la petjada de carboni i es seguirà potenciant el Parc Solar, on com a aspecte destacat, Marticella ha volgut comentar que aquest hivern, en determinats dies, han “arribat a generar més energia que despesa”

UNA COPA AMB ACTIVITATS PER A TOTS

Una Copa del Món no està pensada únicament pels riders sinó també per a tots els espectadors. Vallnord – Pal Arinsal tindrà un gran nombre d’activitats pensades per a tots. Una de les parts, es basarà en l’aspecte solidari i es farà amb l’activitat Open Cycling, amb un calendari definit de classes de spining, on totes les inscripcions aniran destinades a l’associació Autea. A la vegada, aquest estiu l’estació de la Massana aplicarà “l’arrodoniment solidari” una acció que estarà disponible a restauració, caixes i marxandatge on el client podrà arrodonir la seva compra. Altres activitats disponibles seran, punts amb música en viu, batucades, actuacions amb Red Bull, els teenagers, que animaran principalment la zona de paddock, la trobada de mascotes, un photoboth, activitat amb retrack, festes de benvinguda i cloenda, entre altres. El Bike Park es mantindrà obert amb horari reduït i la part inferior així com certes activitats del Mountain Park com la Tirolina, Jump, Tubbing, Simulador d’esquí, etc.   

Finalment, l’acte l’ha tancat el M.I. Cap de Govern i president d’Honor de la Copa del Món 2022, el Sr. Xavier Espot, on ha aprofitat per destacar la importància de l’acollida de l’esdeveniment després de 2 anys. Segons ha declarat, La Massana i Andorra “són un destí de referència en el món de l’esport i en concret, del ciclisme”. Ha finalitzat el seu discurs confirmant que sense dubtes, tant Govern com Andorra Turisme continuaran col·laborant amb aquest esdeveniment, ja que “aporten notorietat al país i permeten donar als visitants una experiència única”.

Un esdeveniment possible gràcies als voluntaris

Tal com s’ha destacat durant la presentació, la parròquia i el país sempre estarà agraït amb totes les persones que fan possible l’èxit d’esdeveniments d’aquesta magnitud. Marticella ha aprofitat durant la presentació per fer una crida a totes aquelles persones que vulguin participar un cop més amb la Copa del Món. En total, es necessiten 200 persones per aconseguir una bona organització de l’esdeveniment i les inscripcions per formar part del voluntariat segueixen obertes a través del web https://palarinsalworldcup.com/inscripcions-voluntaris/, on també es pot conèixer totes les retribucions que podran rebre els voluntaris.